Vijf redenen waarom hardlopen goed voor je is

Als hardlopers zijn we natuurlijk vaak buitenmensen en zeker in deze periode gaan er steeds meer mensen naar buiten toe. De meeste lopers vind je sowieso niet vaak in de sportschool en zeker nu de sportscholen dicht zijn trekken meer mensen de hardloopschoenen aan.

Voor nu is het mooi weer maar meestal blijven de mensen toch vaak binnen zodra het kouder buiten is vanwege de winter of gebruiken de smoes ‘geen tijd’. Maar toch zijn er vijf redenen waarom hardlopen enigszins goed voor je eigen gezondheid is. Lees hieronder de vijf punten die ik voor je heb opgezocht op internet!

JE KAN HET 24/7 DOEN WAAR EN WANNEER JIJ WILT!

Hét grote voordeel van hardlopen in de buitenlucht is: het kan altijd en overal. Je bent niet afhankelijk van de openingstijden van de sportschool en hoeft niet eerst moeite te doen om er te komen. Je kunt zo de deur uit en van start gaan, of je nu dicht bij de natuur woont of in een drukke stad. Je kan altijd hardlopen!

ONBEWUST TRAIN JE MEERDERE SPIEREN

Zonder dat je het echt door hebt, train je meerdere spieren. Niet alleen diverse spieren in je benen worden getraind, doordat je met je armen heen en weer beweegt, train je ook je biceps. Maar ook je bil-, buik- en rugspieren worden sterker tijdens het hardlopen en zorgen ervoor dat je in een gezonde houding blijft. Bovendien passen je spieren zich beter aan door te trainen op wisselende ondergronden. Die vind je binnen niet.

EVEN TIJD VOOR JEZELF: ME TIME!

Buiten hardlopen is ook gewoon enorm ontspannend. Het zorgt ervoor dat je even tijd voor jezelf hebt en van de wereld om je heen kunt genieten. Veel hardlopers zeggen hierdoor nieuwe ideeën te krijgen of hun gedachten beter op een rijtje te krijgen. Voor iedereen wel bekend is dat je met hardlopen even alle drukte om je heen geniet en je hoofd even ‘leeg’ kan lopen! 🙂

JE LICHAAM NEEMT EXTRA VITAMINEN OP

Vitamine D heb je nodig om gezond te blijven en maak je aan via blootstelling aan zonlicht – buiten dus! Lekker buiten hardlopen betekent weer even contact met het zonlicht. Vitamine D heb je nodig voor onder meer celgroei. Praktische tip: een arts wees mij er op dat je vitamine D alleen aanmaakt als het zonlicht krachtig genoeg is. Dat betekent dat je in de winter meer tijd nodig hebt om voldoende vitamine D aan te maken. Maar met de zomer in aantocht is voorzichtigheid juist geboden: want een teveel aan vitamine D kan daarom schadelijk zijn.

VRIJHEID VERMINDERT STRESS

De vrijheid die je voelt tijdens het hardlopen in de natuur, kan ook zorgen voor een vermindering van stress. Met name wanneer je gaat hardlopen in het bos, kan dit voelen als een enorme stress-ontlader. Probeer dan niet puur te focussen op het lopen, maar geniet van de natuur om je heen. Loop een wat lager tempo om echt naar de mooie bomen te kunnen kijken en naar de vogels te kunnen luisteren tijdens je loop.

CONCLUSIE: 

Pak je schoenen en trek de natuur in. Zeker nu in deze periode is het belangrijk voldoende te bewegen en een gezond lichaam en stressvrije geest helpt daar natuurlijk bij. Als je vragen hebt met betrekking tot beginnen met hardlopen dan kan je altijd contact opnemen via Instagram of Facebook!

Heb je deze berichten ook al gelezen?

Ben jij de eerste die commentaar geeft?

Laat een reactie achter...